3 Aralık 2013 Salı

Aman LPG Canım LPG artık sana sana sana muhtacım LPG :)



LPG 2006 senesinden beri ekonomik ve çevre dostu olduğundan dolayı kendime ait olan arabalarımda LPG (Likit Petrol Gazı) kullanıyorum. LPG ile tanışmam 1997 senesine dayanır, babamın bu sistemi çok erken keşfetmesi sayesinde Türkiyede ilk LPG’li araç sahiplerinden biriydik. Sistem benzine oranla büyük bir yakıt tasarrufu sağlamıştı geçtiğimiz yıllarda. Sağlamıştı diyorum çünkü bugün sessiz sedasız yapılan zam sonucundan dün akşam litresini 2,45 TL den aldığım LPG bugün itibariyle 3,11 TL. Son yıllarda benzindeki fiyat artışından dolayı insanların daha ekonomik olan bu yakıtı tercih ettiğini görenler boş durur mu hiç ? Kullanım bu kadar arttıysa biz de zam yaparız diyerek yaklaşık % 25 oranında bir zammı yerleştirmişler. 

Sanırım yakında biz de arabaları
atlara çektireceğiz Ajda gibi :P
Neden mi bu kadar kızdırdı beni bu hadise, şöyle açıklayım sizlere ; LPG (Likit Petrol Gazı) dediğimiz şey petrolün rafineride işlenmesi sırasında çıkan, çok düşük bir üretim maliyetiyle elde edilen (hatta maliyet bile diyemeyiz çünkü petrol işlenmesi sırasında çıkan bir atıktır) bir yakıt türüdür. Benzin ve motorine oranla çok daha az karbon salınımı yaparak doğayı daha az kirleten bir yakıt türüdür. Ülkemizdeki uygulamaların aksine yurt dışında LPG’li araç kullanımına teşvik amacıyla daha düşük vergiler vs. gibi uygulamalar da bulunmaktadır.

Bilinenin aksine LPG’li araçlar Benzin ya da Dizel araçlara oranla daha güvenlidir. LPG tankları araçlarımızda bulunan benzin depolarından daha sağlam bir maddeden yapılmaktadır ve doğru şekilde montajı yapıldığında kaza vb. durumlarda riskli bir durum oluşturmamak üzere çeşitli güvenlik sistemlerine sahiptirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder